Wednesday, June 29, 2011

Darah Nifas

Darah Nifas adalah darah yang keluar selepas melahirkan anak. Dinamakan nifas kerana ia keluar selepas keluarnya satu jiwa (nafs) dan perempuan yang mengeluarkan darah ini digelar nufasa'.

PEMBAHAGIAN NIFAS
Dibahagikan kepada 3 bahagian berdasarkan warnanya

1. Nifas Rubra (Lochia Rubra)
Darah nifas yang keluar selama kira-kira 3-5 hari selepas bersalin. Ia berwarna merah kehitaman dan sangat pekat kerana kandungan darahnya masih banyak.

2. Nifas Serosa (Lochia Serosa)
Darah yang keluar pada tempoh ini berwarna perang atau merah jambu. Ia mengandungi eksudat (exudate) atau lelehan, erythrocytes iaitu sel darah merah matang, leukosit (leucocytes) dan mukus serviks. Tempoh ini berlangsung sehingga hari ke 10.

3. Nifas Alba (Lochia Alba)
Darah nifas bertukar menjadi agak putih atau kuning cair. Ia keluar pada minggu ke 3 atau ke 6 selepas kelahiran, iaitu di penghujung tempoh nifas. Darah yang keluar pada waktu ini mengandungi sedikit sel darah merah, selain campuran bahan-bahan lain seperti leukosit (leukocytes), sel-sel epithelium, kolestrol, lemak dan mukus.

TEMPOH NIFAS

A. Tempoh paling singkat: Satu lahzah (seketika sahaja)
B. Tempoh biasa: 40 hari
C. Tempoh paling lama: 60 hari

Note: Sekiranya masih ada darah yang keluar selepas 60 hari, ia dianggap sebagai darah penyakit atau istihadah dan perempuan tersebut sudah boleh menjalankan ibadah-ibadah wajib seperti solat fardu dan puasa.

PERKARA YANG HARAM DILAKUKAN KETIKA DALAM NIFAS
Para ulama sepakat bahawa darah nifas adalah sama dengan haid. Oleh sebab itu, semua hukum yang berkaitan dengannya adalah sama.

~~Solat
~~Tawaf
~~Membaca Al-Quran
~~Duduk dalam Masjid
~~Jimak
~~Menyentuh Al-Quran

TEMPOH NIFAS BAGI PEREMPUAN YANG MELAHIRKAN ANAK KEMBAR
Tempoh nifasnya dikira daripada kelahiran anak yang terakhir dan bukannya anak yang pertama. Ini bererti walaupun selang masa kelahiran anak pertama dan terakhir adalah lama, masa nifas tetap dihitung sejak kelahiran anak yang terakhir. Darah yang keluar pada kelahiran yang pertama dianggap darah haid sekiranya kebiasaan haidnya begitu. Jika tidak ia dianggap istihadah.

NIFAS WANITA YANG MELAHIRKAN ANAK SECARA PEMBEDAHAN
Berdasarkan tinjauan perubatan, wanita seperti ini juga boleh keluar darah melalui jalan biasa (faraj) walaupun pembedahan dilakukan dibahagian perut. Oleh sebab itu, fuqaha sepakat menyatakan sekiranya seseorang wanita mendapati darah pada farajnya selepas melakukan pembedahan untuk mengeluarkan anak, ia dianggap sebagai darah nifas. Tetapi jika selepas pembedahan ini, tidak ada darah yang keluar daripada kemaluannya, ia dianggap bersih.

Sumber: SOLUSI/Isu No. 5/2009

Note: Jangan lupa mandi wiladah selepas melahirkan. Apa itu wiladah?


~~~@@@~~~@@@~~~@@@~~~@@@~~~@@@~~~

Pengalaman Peribadi
Sepanjang dua minggu pertama, pengeluaran darah nifas ni agak heavy jugak. So kena ikut cakap dan nasihat pelatih kelahiran atau nurse untuk tukar pad sekerap 4-6 jam sekali. Make sure cuci bersih-bersih menggunakan pembersih wanita, bilas dengan air pastu boleh gunakan air suam bercampur garam dan asam keping sebagai bilasan terakhir. Kalo rajin boleh rebus daun sirih jugak, tapi kalo boleh rebus setiap hari untuk elakkan air rebusan sireh "basi" dan berbau. Elok nak elakkan infection, alih2 sebab gunakan air rebusan yang tak elok, dapat penyakit lain pulak. Saya malas, jadi just gunakan sedikit garam dan asam keping yang direndam dalam air panas sekejap baru top-up dengan air paip sampai suam. Ada setengah orang saya dengar menggunakan larutan dettol yang dicairkan jugak sebahgai bilasan terakhir. Mungkin pedih sket masa awal-awal penggunaan tu. huhu.. Oh..ye.. jangan lupa lap dan keringkan sebelum pakai pad semula. Kalo bilik air tu sememangnya sekali dengan bilik tidur kita, boleh jugak anginkan dan keringkan menggunakan "hair dryer". Lagi senang dan mudah. Tak perlu nak tahan ngilu sebab nak lekapkan tisu ke bekas jahitan tu. Selalunya dalam lawatan pertama bila baby dah cukup sebulan, nurse akan check juga jahitan dah kering ke dan akan tanya tentang sifat darah yang keluar tu. So perhatikan setiap hari warna dan sifatnya. Mudah nak jawab nanti, dan mudah jugak la nak bezakan sama ada darah yang keluar tu adalah darah nifas or darah haid dah kembali semula. Pengalaman saya sendiri disebabkan tak breastfeed Aryan dengan penuh disiplin, saya dapat semula haid seawal Aryan berumur 40 hari. Mula-mula ingatkan salah makan sebab tu 'bleeding' semula, rupa-rupanya bukan. Macam mana confirm? Sebab saya rasa sakit pinggang dan ari-ari macam senggugut, pastu warna darah merah dah heavy semula dan beransur kering selepas 5 hari. Tapi ada jugak kawan yang memang fully-breastfeed baby dia datang haid seawal baby berusia 30 hari. Semasa check-up dia tanya Doktor, doktor kata itu disebabkan oleh sangat subur. So.. kena amalkan kaedah perancangan keluarga yang betul kalo nak mengelakkan "termengandung" lagi dalam masa terdekat. Moga perkongsian pengalaman yang tak seberapa ini dapat memberikan manfaat.

21 comments:

Noor Shahida bt Ajmi said...

sangat2 berguna maklumat nih..terima kasih..

ayong afzan said...

Welcome syahidah. Semoga memberi manfaat

Anonymous said...

Thanks for the info..ari ke 35 tibe i c. Bleeding cket(cm br nk start period), makin lama makin byk cm period..tp bile tau ade org period awal cm i da xrisau hee!

Anonymous said...

I've been browsing online more than 3 hours lately, but I by no means found any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet shall be a lot more useful than ever before.

Also visit my web blog :: know more

Anonymous said...

Awesome post.

my web site; know more

Anonymous said...

I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself
or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it

My web page ... page next

Anonymous said...

I'll right away grasp your rss as I can't to find your email
subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any?
Kindly permit me realize in order that I could subscribe.
Thanks.

Stop by my site click next

Anonymous said...

Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

My homepage - view next

Anonymous said...

I am genuinely delighted to glance at this weblog
posts which carries tons of helpful data, thanks for providing these information.



My web-site: screen next

Anonymous said...

What a information of un-ambiguity and preserveness
of precious experience on the topic of unexpected emotions.


Also visit my blog: more about

Anonymous said...

Howdy! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

Also visit my homepage: pyrzowicach

Anonymous said...

Unquestionably believe that which you said.
Your favorite justification seemed to be on the net the simplest
thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked
while people think about worries that they just
don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Feel free to visit my homepage ... bandoleros

Anonymous said...

Somebody necessarily assist to make critically articles I would state.
This is the very first time I frequented your
website page and up to now? I amazed with the research you made to create this particular submit incredible.
Wonderful job!

Feel free to visit my page :: belks

Anonymous said...

We stumbled over here different web page and thought I should check things out.
I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.

Also visit my page :: minit

Anonymous said...

Your way of describing everything in this piece of writing is
genuinely fastidious, all be capable of effortlessly understand it, Thanks a lot.


my website; stephan

Anonymous said...

I couldn't resist commenting. Very well written!

my web page :: lazzlos

Anonymous said...

Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to shoot you an email.
I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

Feel free to surf to my web-site - pictorial

Anonymous said...

Hello there! I could have sworn I've been to this site before but after looking at a few of the articles I realized it's new to me.
Anyhow, I'm certainly delighted I came across it and I'll be bookmarking it and checking back often!


Check out my weblog; baldassare

Anonymous said...

It's remarkable in favor of me to have a website, which is helpful designed for my experience. thanks admin

Here is my web-site: mentally

Anonymous said...

Great article. I'm dealing with a few of these issues as well..

Feel free to visit my site - loodswezen

Anonymous said...

much a acknowledgement, but possible opportunities subsequent in the coupon you want singer without
retard? Are you positive agnize a lot by from you.
You may notice yourself needing close to vocalist by protrusive with an first-class strategy for your email, your customers
and latent evidence-ups. It's meriting it.
With Michael Kors Outlet Online michael Kors outlet Michael Kors Outlet Online Chanel Outlet
Michael Kors Outlet Stores Michael Kors Handbag Kevin Durant Shoes Hermes Birkin Polo Ralph Lauren Outlet Louis Vuitton Handbags Gucci Handbags Outlet Oakley Sunglasses Gucci Handbags Outlet The North Face Outlet Mac Cosmetics Wholesale Michael Kors Handbags Christian Louboutin Outlet Moncler Outlet Oakley Sunglasses
Marc Jacobs Outlet Cheap Oakley Sunglasses Cheap UGGs Marc Jacobs Handbags Outlet
Cheap Ray Ban Sunglasses Kate Spade Outlet Michael Kors Outlet Stores Chanel Outlet
be tremendously adjust consuming. If you give up complex number class attribute, gain secure you
hoover or how to business in selfsame towering priced cleansers.
A simpler modus operandi intention better you
in requirement of the meter. This aim let you distinguish what merciful of lyric
you secern which cover

Visit my homepage: Celine Outlet