Friday, November 12, 2010

Doa Untuk Pelindung Diri

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Besar. Dengan kalimat itu saya lepas dan selamat dari gangguan iblis, dari kudanya, dari bala tenteranya, syaitannya, pasukannya, dan dari semua kawan-kawannya, dari semua jin dan manusia dengan segala macam kejahatannya. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar. Dengan kalimat tersebut, saya menolak penganiayaan org yang ingin membuat aniaya terhadapku, dari sekian banyak makhluk Allah. Tiada daya upaya, kecuali dengan pertolongan Allah; Dengan kalimat itu saya mengecewakan orang yang telah melepaskan kesungguhannya untuk berbuat zalim kepada saya, dari sekian banyak makhluk Allah. Tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah; Dengan kalimat itu, saya menahan permusuhan orang-orang yang memusuhi saya dari sekian banyak hamba Allah.

Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar. Dengan kalimat ini saya membinasakan orang yang mengadu domba saya, dari semua makhluk Allah. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah. Dengan kalimat itu saya melemahkan tipu daya orang-orang yang melancarkan tipu dayanya kepadaku, dari semua makhluk Allah. Tiada daya upaya kecuali dengan pertolongan Allah; Dengan kalimat ini aku menghinakan orang yang menghinaku, dari semua makhluk Allah. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah.

Tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat ini saya memecahkan orang-orang yang berbuat zalim kepadaku dari semua hamba Allah. Tiaa daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat ini saya menguasai orang-orang yang telah menguasai saya dari sekalian hamba Allah. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat ini saya mempertahankan kejahatan orang-orang yang ingin berbuat jahat kepadaku, dari sekalian hamba Allah. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: inilah permohonan pertolongan, dengan kekuatan Allah. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: Inilah permohonan pertolongan dengan kekuasaan Allah. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: inilah perkongsian dengan kekuasaan Allah.

Tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat inilah saya memohon pertolongan atas kehidupan saya dan kematian saya, dan ketika malaikat maut turun pada saya dan ketika sedang melaksanakan keberatan kesukaran-kesukaran kematian saya. Tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat inilah saya membentengi jiwa dan semua anggota tubuh saya, rambut saya dan seluruh kulit saya. Tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat inilah saya akan dimasukkan kedalam liang kubur, sendirian tanpa kawan dan hanya berdampingan dengan amal perbuatanku. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat ini saya meminta pertolongan dihari kiamat. Jika buku catatan amal perbuatan telah diberikan kepadaku, dan aku tahu dosa-dosaku dan kesalahanku.

Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat inilah jika aku lama berhenti di hari kiamat dalam keadaan dahaga. Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah: Dengan kalimat inilah saya memberatkan timbangan amal perbuatan, dihari pembalasan, jika saya benar-benar ketakutan.

Tiada daya dan upaya, kecuali dengan pertolongan Allah. Dengan kalimat ini saya melewati Ash-Shirah (jambatan) dengan para kekasih Allah, dan dengan kalimat ini pula saya menetapkan kedua belah kaki saya. Tiada daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah; Dengan kalimat inilah saya akan tetap berada di akhirat yang kekal abadi bersama orang-orang soleh, sejumlah kalimat-kalimat yang akan dibaca oleh orang-orang yang membaca sejak mulai abad yg pertama hingga akhir masa, sebanyak apa yang terkandung dalam kitab Allah, dan sejumlah apa yang diketahui oleh ilmu Allah serta lipat gandanya yang berlipat ganda. Dan semua lipat gandanya yang berlipat-lipat ganda, selama-lamanya, dan hingga kesudahan bilangan yang tidak berkesudahan. Sejumlah bilangan yang tidak akan sanggup menghitungnya kecuali Dia, dan tidak akan sanggup mengetahuinya kecuali ilmuNya. Tidak ada daya dan upaya, kecuali dengan pertolonga Allah Yang Maha Tinggi lagi Maha Besar.

Note: Bagi wanita yang mengandung disarankan agar membaca dan mengamalkan doa ini selepas solat maghrib. Kerana ianya InsyaAllah akan dapat menghindari dari pelbagai penyakit dan gangguan makhluk halus seperti jin, syaitan, dajjal (rubella) dan sebaggainya, baik untuk diri sendiri mahupun anak yang ada dalam kandungan.

Munirah Abdul Ghani, Si Comel Ku: Panduan Ibu Hamil, Kelahiran dan Menamakan Bayi (2010), Cetakan Ketiga, Al-Hidayah Publication

No comments: