Monday, June 04, 2007

South Africa

Salam..
Macam mana nak mula cite ek? Saya pun tak tau dari mana nak mula sebenarnya. Betul la orang kata, nak dapat permulaan ayat tu la part yang paling susah skali. But once dah start, tak boleh nak stop. Lebih kurang seminggu saya selamat menjejakkan kaki kat Malaysia ni,sejak dari hari tu lagi dah mula pikir2 nak tulis apa la...nak pulak dah ramai 'peminat-peminat' setia yang bertanya. Riza, mana cite2 dari Afrika? saya hanya mampu sengih je.. First of all, saya rasa macam mimpi. Memang mimpi la. Dah bape kali dok tengok foto-foto sepanjang seminggu kat sana, tapi saya still tak percaya betul ke saya yang ke sana? Orang lain kot!hehe...saya pun tak penah fikir saya boleh berpeluang gi negara orang. Tapi itu lah kan, orang kata rezeki kalo Allah nak bagi, siapa kita nak menghalang. Walaupun pada mulanya takde la sepenuh hati pun nak pegi, tapi bila fikirkan yang supervisor saya advise pegi jugak kaut pengalaman di negara orang and tengok cara diaorang bekerja, saya positifkan diri. Mana taknya, disamping terpaksa menghadapi kerenah birokrasi nak dapatkan bantuan kewangan kena jugak prepare diri and bahan2 yang perlu dibawa ke sana. My housemate dan kawan2 kat lab ni mgkn dah penat dengar saya bebel tak siap design poster yang nak di bawa kesana. Tak de idea punya pasal! Tapi alhamdulillah, berkat doa dan kesabaran semuanya berjalan lancar. Memang puas la naik Emirates (6 jam lebih ke dubai, transit 5 jam then 7 jam lebih ke Johannesburg@Jossie). Lima hari di Jo'burg untuk menghadiri conference (setiap hari menggeletar kesejukan yang suhu setiap pagi mencecah - 3 degree celsius, hidung berdarah & kulit jadi kering, bandar Jo'burg yang serabut macam KL+tak berapa selamat dan semua kedainya ditutup seawal jam 6 petang!) Disebabkan tak mampu dah menahan pengecutan urat saraf, keputusan untuk melawat Capetown memang keputusan paling tepat bagi saya. Subhanallah!! Capetown memang sangat cantik dan lebih moden berbanding Jo'burg (selain lebih panas and lebih selamat berbanding Jo'burg). Ya Allah, puas sangat2 dapat gi negara orang. Rasa berbaloi bersusah2 sebelum datang aritu...Terima kasih kepada semua yang terlibat menjayakan misi ke South Afrika ni...


3 comments:

adhan said...

hai..
maaf sy benar-benar lupa siapa sudari tapi sy nak bgtau yg url umah sy dah tukar..bukan lagi notacintabuatmu..ni url baru ek... http://bicara-teman.blogspot.com/

Hafiz A. said...

salam..pekabo?hopefully chtla sokmo di bumi afrika & di mane2 saje..jgn terkezut plak aku lawat blog ko nie..hehe..nice gak blog ko nie..tahniah dpt p afrika..mg misi semuanyer beres ngn jayanya..best baca coretan ko psl pnglamn kt afrika..nnt ko citer lg ek..bulehla kitorg byg2kan...hikhik..tp musti ko sejuk skrg kan? -3*C?pehh..sejuk tu..okla..aku tggu lg coretan dr afrika..selamat bekerja...adios...

Nieda said...

tahniah,riza.mcm best je dapat jejak negara org.banyak pengalaman luas pandangan kan?