Tuesday, May 19, 2009

16 February 2009


Baju dobi yang hubby ambil sebelum accident,
berlumuran darah and kaca dari cermin kereta yang dilanggar.
Sesetengah kaca tu termasuk dalam luka di muka.


Helmet yang hubby pakai semasa kejadian.
Ada kesan darah. Tapi wizer and helmet masih intact di kepala semasa kejadian.
Syukur alhamdulillah, umur masih panjang.


Selepas di jahit dan di gam


Keadaan sebelum...

Masih boleh peace sebelum kena jahit.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Seperti yang saya nyatakan pada entry sebelum ni
16 hb membawa makna yang sangat subjektif
gembira, duka, gelak tawa, sedih
semua boleh disatukan
sebagai contoh 16 februari 2009
saya dengan penuh semangat waja
telah 'report-duty' sebagai tenaga pengajar
di salah sebuah kolej di pinggir kota.
Melalui hari pertama di tempat kerja
cukup menarik walaupun penat
sesi taklimat, isi borang, selesaikan 'medical-checkup'
bila dah tamat untuk sesi pada hari tersebut
memang saya dah tak sabar-sabar nak balik rumah
penat tak terkira.

Sampai je rumah, saya pelik jugak
berkata dalam hati
"eh, tak balik lagi?"
merujuk kepada suami yang tak sampai lagi
selalunya lebih kurang 6 pm dia mesti dah sampai ke rumah
dalam mencari-cari kunci rumah
saya dapat call dari hubby
"panjang umur"
tapi bila panggilan bersambut...
"Sayang, datang hukm. Abg accident."
fikiran saya jadi kosong
betul ke apa yang saya dengar ni
pastu ada panggilan lagi dari hubby
menyatakan benda yang sama dan berulang kali
ada la 6 kali panggilan
continuously...
cukup untuk membuatkan hati saya tidak keruan
saya ambil keputusan supaya bertenang
baru boleh fikir dengan baik apa tindakan saya kena amik
masuk rumah, saya charge hp, ambil pakaian suami dan juga saya
masukkan dalam beg, baru la saya bergerak ke hukm seorang diri
memang air mata seakan degil untuk menitis
jangan nagis..jangan nagis..
nanti serabut tak boleh fikir secara logik
saya pujuk diri begitu
sampai hukm dalam730 pm, terus meluru ke zon kritikal
nampak hubby berlumuran darah kat muka
gigi depan patah sket
dah diberi suntikan tramadol (ubat tahan sakit)
menunggu prosedur pembersihan luka dan jahitan
sampai saya bersila di wad kecemasan menunggu
cukup 24 jam tak mandi, makan pun seingat saya tengahari tadi je
memang tak rasa penat atau lapar pun
dipendekkan cerita, dalam 230 am keesokan hari
baru dipindahkan ke wad trauma
kaki sebelah kiri hubby kena gantung sebab Dr. suspek
soket tulang pinggul retak
sebab hari dah lewat sangat, saya temankan hubby
tido di wad (kalo ikutkan peraturan hospital memang tiada sapa boleh temankan)
esok pagi baru balik umah pakcik di Taman Jaya
berkampung di rumah pakcik selama 2 minggu disebelah siang
malamnya tido di wad selama seminggu (itu je tempoh yang diberi kebenaran dari pihak hospital)
bila fikir balik
baru kerja sehari, terpaksa bercuti
esoknya telefon bs minta UL dan terangkan situasi
Syukur bos sangat memahami
Alhamdulillah, hubby semakin sihat dari hari ke hari
luka semakin kering dan sembuh
apa yang saya nampak
hubby memang kuat semangat
walaupun kaki tergantung, dia masih boleh gerakkan badan
melayan kawan-kawan yang datang menziarah
Sesungguhnya rezeki yang Allah bagi dan duga ni
pada hari ke 18 perkahwinan kami ni sungguh besar maknanya
mungkin bagi orang lain, masih seronok berbulan madu di pusat peranginan
tapi kami berbulan madu di hospital
mengeratkan kasih sayang dan memupuk kesetiaan
menduga keikhlasan
saat orang lain mungkin menyambut hari lahir di kedai atau restoran
hubby memotong kek hari lahir di atas katil hospital
bukan calang-calang orang akan mendapat pengalaman sebegini
hanya yang terpilih dan disayangi olehNya saja yang berpeluang
sesungguhnya kami bersyukur dengan segala nikmat yang diberikan
segala dugaan dan cobaan diatasi penuh keredhaan
terima kasih kepada semua ahli keluarga, sahabat saya dan juga hubby
yang tak jemu-jemu memberikan kata-kata semangat,
yang tak penat datang menziarah
yang membantu hubby di tempat kejadian
yang menguruskan kemasukan hubby ke hospital
yang menguruskan laporan polis
yang menghantar motor hubby ke bengkel
kami sangat bersyukur diberikan insan yang sangat istimewa seperti kalian
hanya Allah saja yang mampu menbalasnya
THANK YOU VERY MUCH
MAY ALLAH BLESS YOU


p/s: Thanks a lot to Faiz dan adiknya Rabiatul kerana menumpangkan hubby ke hospital pada petang kejadian. Juga seorang pakcik yang menolong di tempat kejadian. Hanya ALLAH saja yang dapat membalasnya.

5 comments:

hazli said...

hmmm.xtau nk ckp aper pasal hal nie...smpi skrg masih x dpt ingat apa yg terjadi...tp yg pasti,syukur sgt2 sbb masih dipanjangkn umur untuk menikmati hidup ini..

p/s:thanx 4 all the sacrifices,syg :-)

mieyzaihana said...

riza..btol macam apa yang ko cakap, hanya yang terpilih oleh Allah yang berjaya ujian sebegini.. Allah takkan bagi ujian pada seseorang tu, kecuali dia mampu menerimanya.. kalau aku nak cakap sabar atau tabah, aku tau ko sangat tabah berbanding aku..kuat smngt!!

p/s:jadik ke g cherating?

hisyam zaini said...

next time, anything happen do cal me ok. please..

paksu tau, waktu camtu memang sukar kita nak putuskan apa yg patut dilakukan.

arip said...

Yeah Riza.. kuat kan semangat..

eh skang nih sumer da sihat?

arip said...

Yeah Riza.. kuat kan semangat..

eh skang nih sumer da sihat?